Duurzame initiatieven

Bewoners leggen geveltuin aan

Bewoners aan de Oude Rhijnsburgerweg hebben gehoor gegeven aan de oproep om een duurzame actie te ondernemen. Onlangs hebben ze voor hun huis een strook klinkers en veel zand vervangen door een geveltuintje. Omgerekend, voor het NK-tegelwippen, hebben ze twaalf tegels aan klinkers verwijderd. Van de klinkers hebben ze een muurtje langs de schutting in de achtertuin gemaakt.

Linda Koupri vertelt over de plantjes die ze heeft geplant: “Ik heb gekozen voor biologische planten van kwekerij De Groene Cirkel en ik heb wat stekjes uit de achtertuin gebruikt (ook biologisch, destijds online besteld bij een bedrijf gericht op vergroten biodiversiteit en gifvrije planten, Sprinklr). Het zijn: drie groenblijvende Campanula’s oftewel klokjesbloem, drie herfstasters voor bloei in het najaar, twee donkere ooievaarsbek, een onbekende siergras en een wat groter wordende hibiscus opgevuld met plukjes groenblijvende Zegge, ook een siergras. Omdat de meeste vaste planten bladverliezend zijn in de winter zijn de groenblijvende siergrassen een mooie aanvulling. Maar let op dat niet alle siergrassen groenblijvend zijn.

Biologische bloembollen
In oktober heb ik nog 40 kleine biologische bloembolletjes gepoot tussen de vaste planten voor vroege bloei in februari. Dit staat mooi en is ook goed voor de vroege insecten. (Pushkinia, Ipheion, Scilla en Muscari alba, oftewel buishyacint, oude wijfjes, sterhyacint, wit blauw druifje). Deze heb ik online besteld bij Huiberts, een biologische bloembollenkweker. Ik vind het belangrijk om voor biologisch te kiezen anders help je de insecten alleen maar van de regen in de drup. Het is jammer dat de reguliere tuincentra en kwekerijen nog zo weinig te bieden hebben op dit gebied. Hopelijk komt daar verandering in. In elk geval kan ik niet wachten tot het voorjaar om te zien hoe alles dan groeit en bloeit.”

 

Deel ook je duurzame initiatief
Heb je onlangs een groen dak aangelegd? Of misschien heb je je tuin omgetoverd tot een paradijs voor bijen en vlinders? Of heb je een creatief hergebruik van oude materialen bedacht? We horen graag hoe jij een steentje bijdraagt aan een duurzamer dorp!

Door je verhaal te delen, inspireer je anderen om ook bewuste keuzes te maken. Samen kunnen we elkaar motiveren en nieuwe ideeën opdoen om ons dorp nog groener te maken.

Hoe doe je mee?
Stuur ons een kort verhaal (ongeveer 200 woorden) over de duurzame acties die je hebt ondernomen, inclusief tips voor je dorpsgenoten. Foto’s zijn ook welkom! Je kunt je bijdrage sturen naar gagoed@oegstgeest.nl. We plaatsen de beste inzendingen op onze website, zodat iedereen kan meegenieten van de duurzame initiatieven in ons dorp.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier