Klimaat & Biodiversiteit

Vergroen je dak!

Groene daken van huizen, schuren en garages, helpen tegen hittestress, vangen water op bij hevige regenval en dragen bij aan de biodiversiteit. Dat is goed voor ons leefklimaat, onze gezondheid en voor onze insecten.

Een groen dak biedt veel voordelen. Tijdens zeer warme zomerdagen zorgen groene daken voor verkoeling. Een groen dak wordt slechts 5 graden warmer dan de buitentemperatuur, terwijl de temperatuur van een plat zwart dak in de zomer wel kan oplopen tot 80-90 graden! Zo maak je echt GOED verschil. Bovendien houdt een groen dak water vast tijdens hevige regenbuien waardoor het rioolstelsel wordt ontlast.

Afhankelijk van je dak en je eigen wensen kun je kiezen voor een groen dak voor de sier (extensief) of als een tuin waar je ook kunt lopen en zitten (intensief). De aanleg van een intensieve daktuin vraagt een geheel andere aanpak en, heel belangrijk, een bouwvergunning. We adviseren je voor de aanleg van een intensieve daktuin een professional te raadplegen. Ook kun je het vergroenen van je dak gelijk combineren met zonnepanelen.

Een (extensief) groen dak is redelijk eenvoudig zelf aan te leggen, maar controleer wel een aantal basisvoorwaarden:

  1. het dak moet minimaal 40 kg extra per vierkante meter kunnen dragen
  2. dakranden moeten minimaal 5 cm hoger zijn dan de dikte van het totale materiaal
  3. ligt het dak vol in de wind? verzwaar dan de randen met een tegel en gebruik vegetatiematten
  4. heeft het dak een helling van 45 cm of meer? dan is een anti-afschuifvoorziening noodzakelijk. Raadpleeg hiervoor een professional.

Zelf aan de slag!

Een groen dak vraagt weinig tot geen onderhoud en is dus een simpele manier om Oegstgeest groener & gezonder te maken. Een groen dak kun je in principe zelf aanleggen. Een korte speurtocht op internet levert vele mogelijkheden op om kant-en-klare pakketten te kopen die thuis worden bezorgd. Wil je zeker weten dat je dak vele jaren meegaat, neem dan een hovenier in de arm voor advies en uitvoering.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier