Energie

Iedereen kan besparen op zijn energierekening

Sinds een jaar is Mia de Beun vrijwillige energiecoach voor de gemeente. Wekelijks gaat ze bij dorpsgenoten op bezoek om te kijken hoe ze energie kunnen besparen in huis. “Vooral in het oude dorp is veel winst te behalen”, vertelt Mia, “maar ook in de nieuwere wijken kunnen bewoners acties ondernemen om te besparen.”

Vandaag heeft Mia voor het eerst een warmtecamera bij zich. Daarmee kun je zien op welke plekken in huis er warmte lekt. De bespaarafspraak vindt plaats in Haaswijk. De huizen in deze wijk zijn gebouwd in de jaren ‘80 en zijn al behoorlijk goed geïsoleerd. Aan de hand van een formulier loopt ze de woning langs om te kijken welke maatregelen voor deze woning passend zijn. De bewoners hebben al diverse acties ondernomen om te verduurzamen. Achter de radiatoren zit folie en de verwarmingsbuizen in de ruimtes die ze niet gebruiken, zijn geïsoleerd. En er liggen maar liefst 14 zonnepanelen op het dak. Mia: “Deze acties hebben al heel wat kosten bespaard; het verbruik ligt op circa 800 m3 per jaar. Gemiddeld is dat 1350 m3 voor een tussenwoning.”

Kleine aanpassingen

“Je ziet dat je ook in dit soort nieuwere woningen veel kunt doen om energie te besparen”, vertelt Mia. En er is nog meer mogelijk. Ze laat zien wat ze bij zich heeft in de bespaartas. “Kijk, dit is een radiatorventilator, die verspreidt de warmte van de verwarming het huis in, zodat het sneller warm is in huis. En als je een tijdschakelaar aanbrengt op de boiler dan zorg je ervoor dat deze alleen op bepaalde tijdstippen aanslaat. En met deze deurveer, gaat de deur altijd achter je dicht; handig met kleine kinderen die dat nog wel eens vergeten.”

“Daarnaast valt er te besparen door je gedrag aan te passen”, vervolgt Mia. “Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten en een warme trui aantrekken.”

De warmtecamera

Vervolgens loopt Mia met de warmtecamera door het huis. “Bij de ramen kun je zien dat er warmte verloren gaat”, leest ze af op de camera. “De dubbele ramen zijn toch al verouderd. Als je daar iets aan wilt doen dan kun je de ramen vervangen door hoogrendement glas (HR++). Dat glas is voorzien van een warmtereflecterende coating. Ik zeg erbij dat het een grote investering is, maar het isoleert fantastisch! Maar ook met de kleine maatregelen die ik heb laten zien, bereik je resultaat en dat zie je al snel terug op je energierekening.”

Bent u benieuwd wat u kunt doen om uw woning te verduurzamen? Via deze site kunt u een afspraak maken met een van de energiecoaches.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier